Polská církev chce srdce zesnulého papeže Jana Pavla II.

Představitelé polských katolíků si představují, že srdce uloží na krakovském hradě Wawel vedle ostatků polských králů. Po blahořečení Jana Pavla II. se totiž jeho ostatky stanou relikviemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Jan Pavel II.

Papež Jan Pavel II. | Foto: Archiv ČRo

Osud svatých není příliš milosrdný k jejich tělu, či jeho zbytkům. Po kanonizaci vyjmou lékaři ostatky Jana Pavla II. z vatikánských jeskyní a rozřežou je na kousky. Ty nejcennější by pak měly jako relikvie doputovat do Krakova, kde Jan Pavel II. studoval a působil. Biskup Tadeusz Pieronek se domnívá, že papežovo srdce by mohla získat katedrála na královském hradě Wawel.

67 procent Poláků by ale podle průzkumů chtělo, aby ostatky Jana Pavla II. spočinuly v zemi, tak jak si papež přál ve své závěti. 13 procent by je rádo vidělo v prosklené rakvi ve Svatopetrské bazilice ve Vatikánu. Poláci většinou oceňují Jana Pavla II. jako nejsvětlejší postavu polských dějin.

Polští katoličtí duchovní nevylučují, že církev prohlásí Jana Pavla II., který zemřel před třemi lety, za svatého už na podzim. V říjnu totiž uplyne 30 let od chvíle, kdy první slovanský papež Karol Wojtyla usedl na Petrův stolec.

Martin Dorazín, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme