Stálá ruská kontrola na radarové základně v Česku: NE!

Čeští politici nechtějí trvalou kontrolu ruských vojáků na připravované americké základně v naší republice. Tak odpovídají na slova ruského prezidenta Vladimira Putina po jeho setkání s americkým prezidentem Georgem Bushem v Soči. Dosluhující vládce Kremlu totiž vyslovil myšlenku, že by stálý pobyt ruských expertů na amerických základnách v zahraničí, tedy i u nás, pomohl rozptýlit obavy Moskvy. Čeští politici unisono říkají NE trvalé přítomnosti ruských specialistů na chystaných základnách v Polsku a Česku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americký protiraketový radar

americký protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

Vladimir Putin v Soči řekl konkrétně: "Budeme požadovat, aby míra kontroly amerických systémů byla jasná, objektivní a probíhala v trvalém režimu, jak s pomocí technických prostředků, tak osobního dohledu našich expertů."

Nejvýraznějším termínem v české reakci je slovo "reciprocita". Znamená, že i Rusko by muselo dovolit našim vojenským expertům inspekce na svých vojenských základnách. I tak by ale, pokud by se česká a ruská politická reprezentace na inspekcích dohodly, šlo vždy jen o krátkou návštěvu, ne o trvalý pobyt ruských inspektorů.

Čeští politici: Rusko by nejprve muselo vyjednávat s námi

Stálou kontrolu ruských vojáků vyloučil v České televizi ministr vnitra Ivan Langer: "O pobytu cizích vojsk na našem území musí rozhodnout nejen vláda, ale také i parlament. Nikdo nemůže vyjednávat za nás. Pokud jednání s Ruskem, proč ne, ale vždy na základě reciprocity. Nedokážu si představit, že bychom zde měli trvalý pobyt ruských vojáků na našem území."

Podobný názor řekl v České televizi i Jeroným Tejc, poslanec za ČSSD a člen sněmovního výboru pro bezpečnost: "Účast ruských vojáků na našem území nepovažuji za dobré řešení. Problém je ten, že se o případné účasti ruských vojáků jedná mezi Spojenými státy a Ruskem v Soči. Místo aby se - a to je právě naše námitka - o tom jednalo u stolu, kde budou zástupci NATO a České republiky."

Vicepremiér Alexandr Vondra oceňuje, že Rusko významně zklidnilo svou dosavadní rétoriku. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga jde jen o jakousi virtuální politickou hru, do které se nenecháme vtáhnout. Ministryně obrany Vlasta Parkanová předpovídá, že Kreml se už s americkou protiraketovou obranou v Evropě smířil. Teď mu jde o podmínky, které pro něj budou výhodné.

Spojené státy ujišťují: Česko neobejdeme

Velvyslanec USA v ČR Richard Graber k tomu v České televizi řekl: "Spojené státy neuzavřou s Ruskem nikdy žádnou dohodu o trvalé přítomnosti ruských expertů na základně, pokud s jakýmkoli takovým ujednáním nebude souhlasit Česká republika."

Petr Vavrouška, Jitka Hanžlová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme