Ministři dopravy zemí EU se nedohodli na pravidlech kamionové dopravy

Členové Evropské unie se zatím nedohodli na liberalizaci trhu kamionové přepravy. Na schůzce ministrů dopravy v Lucemburku se projevila odlišné názory jednotlivých států na takzvanou kabotáž. Tedy možnost přepravce naložit v cílové zemi zboží a převážet je v rámci státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákaz jízdy kamionů

Zákaz jízdy kamionů | Foto: Ondřej Jánoška

Kompromisní návrh Evropské komise počítá s tím, že by přepravce z jedné členské země mohl v jiném unijním státě přijmout pouze tři zakázky během sedmi dnů. To ale část zemí považuje za příliš restriktivní. Mezi ně patří i Česká republika.

Místopředseda Evropské komise Jacques Barrot konstatoval, že je pochopitelné, že země, které leží na konci Evropy, nemají takový zájem na zjednodušení pravidel kabotáže, jako státy uvnitř Unie. Společným zájmem všech by ale mělo být, aby kamiony nekřižovaly Evropu na zpátečních cestách prázdné. Kompromisní řešení teď budou hledat velvyslanci členských zemí v Bruselu a experti. Dohodu o liberalizaci kabotáže by mohli ministři schválit na schůzce v červnu.

Pavel Novák, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme