Užitečná aligátoří krev

22. září 2010

Aligátoří krev obsahuje látky, které by mohly udělat čáru přes rozpočet rezistentním bakteriím a kvasinkám.

Biochemikové z McNeese State University již dříve zjistili, že aligátoři mají vysoce výkonný imunitní systém. Věří, že jde o adaptaci, která umožňuje rychlé hojení ran, utržených při konfliktech o teritorium, které jsou mezi aligátory časté. Nyní ve spolupráci s vědci z Louisiana State University shromáždili vzorky krve od aligátorů z celé Ameriky a z jejich bílých krvinek izolovali proteiny s antimikrobiální aktivitou.

Aligátor

Tyto látky se v laboratorních podmínkách ukázaly být mimořádně účinné - hubily široké spektrum bakterií, včetně kmenů stafylokoků rezistentních na antibiotika. Kromě bakterií si poradily také s kvasinkou Candida albicans, která je častou příčinou úmrtí lidí po transplantacích nebo infikovaných virem HIV.

Autoři studie pro aligátoří proteiny s antimikrobiální aktivitou navrhují název "alligacin". Podle zprávy American Chemical Society jsou v aligátoří krvi nejméně čtyři velice slibné "alligaciny", které by mohly tvořit základ nových léků - ať už ve formě klasických pilulek, nebo mastí, které by se nanášely na nehojící se rány nebo spáleniny.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.