Do vesmíru poletí další družice navigačního systému Galileo

Evropský navigační systém Galileo dostává konkrétní obrysy. Ministři dopravy členských států Evropské unie se na schůzce v Lucemburku dohodli na způsobu fungování systému a rozdělení pravomocí. Evropská komise také oznámila vypuštění dalšího z 27 satelitů v rámci projektu Galileo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlaymont, sídlo Evropské komise

Berlaymont, sídlo Evropské komise | Foto: de.wikipedia.org

Hlavní díl odpovědnosti za chod navigačního systému ponese Evropská komise, proto bude mít v jeho řízení i největší pravomoci. Galileo bude sloužit nejen k navigaci automobilistů jako dnes americký systém GPS. Bude možné jej využít i k plánování v zemědělství, při řešení situací po živelních pohromách nebo například k vyhledávání ztracených vozidel či osob.

"Budování systému vstupuje do další fáze. Na oběžnou dráhu bude vypuštěná už druhá ze série družic, které bude Galileo využívat. Bude to 26. dubna z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu," hlásal nadšeně místopředseda Evropské komise Jacques Barrot. Systém Galileo by měl začít fungovat v roce 2013. O umístění jeho řídícího střediska na svém území má zájem i Česko.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme