O berneškách rudokrkých

22. září 2010

Berneška rudokrká (Branta ruficollis) byla hlavním tématem úspěšného únorového setkání mezinárodní pracovní skupiny pro její záchranu , který proběhl v rumunské Constantě. Hlavním tématem bylo aktualizování záchranného programu a připravení národních pracovních plánů pro všech šest spolupracujících zemí.

Celosvětová populace bernešky rudokrké je odhadována na pouhých 34 000 jedinců. Více než 27 000 jedinců zimuje ve východní Evropě na poměrně malém území a proto jsou zde bernešky velmi zranitelné. Z tohoto důvodu je řazena mezi celosvětově ohrožené druhy a její ochrana byla podpořena projektem Life Evropské unie s názvem "Zlepšení podmínek pro zimování bernešky rudokrké v Techirghiolu".

Ze života bernešek

Pestrobarevné bernešky rudokrké jsou závislé na mokřadní a zemědělské krajině. Celosvětový pokles populace v posledních letech je odhadován na 50 až 70%. Rozhodující roli v poklesu hrají nikoliv hnízdiště, ale zimoviště. Zátoka s brakickou vodou nedaleko Techirghiolu v Rumunsku patří mezi jedno z pěti nejdůležitějších zimovišť. I přesto, že počty bernešek na jednotlivých zimovištích každou zimu kolísají podle počasí, můžete zde pravidelně pozorovat tisíce, často i desítky tisíc bernešek rudokrkých. A co zde bernešky žerou? Potřebují rozsáhlé pastviny. Ty přirozené mohou dnes nalézt pouze v Řecku. V ostatních státech se pasou na polích s ozimy nebo na pastvinách.

V bezpečí mezi dravci

Bernešky rudokrké hnízdí v daleké sibiřské tundře a jejich hnízdění je zajímavě spjato s predátory. Poslední výzkumy ukazují, že úspěšnost hnízdění je závislá na vzdálenosti od hnízdišť sokolů stěhovavých, kání rousných, sovic sněžních nebo velkých druhů racků a také na množství lumíků. Závislost je ale zcela opačná, než by jste zřejmě čekali. Čím blíže ptačím predátorům bernešky hnízdí, tím větší je jejich úspěšnost. A proč tomu tak je? Hlavním predátorem bernešek jsou lišky polární, před kterými jsou bernešky hnízdící nedaleko dravců, sov a racků chráněni. Ti je totiž lehce zaženou ve snaze ochránit svá vlastní hnízda. Lumíci, velcí severští hlodavci, tvoří hlavní potravní zdroj lišek polárních. Jejich populace pravidelně cyklují. V době, kdy jsou jejich počty nejvyšší se na nich lišky polární lehce uživí a hnízdní úspěšnost bernešek je pak velmi vysoká. Provázanost druhů v tundře je opravdu pozoruhodná.

Ochranu ale potřebují zimoviště

Cílem projektu na záchranu bernešek rudokrkých však není pouze zátoka u Techirghiolu. Jde především o spolupráci vědců a ochranářů z Azerbadžánu, Kazachstánu, Ruska, Ukrajiny, Rumunska a Bulharska. Zde všude bernešky zimují a cílem je odhalit rizikové faktory na zimovištích.

K vidění jsou i u nás

Pokud chcete překrásné bernešky pozorovat na vlastní oči, nemusíte za nimi putovat ani na rumunská či bulharská zimoviště, ani na dalekou Sibiř na hnízdiště a ani do zoologické zahrady. Letošní zimu se na jižní Moravě v tisícových hejnech divokých hus zdržuje také 4-6 bernešek rudokrkých. Jejich hledání však připomíná hledání jehly v kupce sena. Je to mimořádná podívaná a zážitek na celý život. Při pozorování je však nejdůležitější husí hejna nerušit, jen je klidně pozorovat. Čeká je dlouhá cesta na severská hnízdiště a proto musí být fit.

autor: Václav Beran
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.