Inflace zůstala i v březnu přes 7 procent, zpomalila ale svůj meziměsíční růst

V březnu zastavila inflace v České republice svůj růst, v meziročním srovnání je ale stále vysoká. Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu zpomalil růst spotřebitelských cen o 4 desetiny procenta na 7,1 procenta meziročně. Ani během roku spotřebitelské ceny nebudou příliš klesat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Hlavní příčinou meziměsíčního poklesu bylo zlevňování zimních rekreačních zájezdů, řekla analytička Reiffeisenbank Helena Horská. "Klesaly ale také ceny některých potravin - především to byly některé mléčné výrobky, ale také cukrovinky. Ceny se také snížily u lihovin, zejména u piva. Zpomaluje i růst cen tabáku, což je způsobeno silnou konkurencí. Výrobci tabáku zatím nezvýšili ceny svých výrobků s ohledem na zvýšenou spotřební daň," vysvětlila Horská.

Jak dále ekonomka uvedla, ceny naopak rostly u bydlení, především u nájmů. "Hlavním důvodem tak vysokého meziročního růstu cen jsou vysoké náklady na bydlení. Stále ale také - v meziročním srovnání - vysoké ceny potravin. Zvýšily se také ceny oděvů a obuvi z důvodů zavedení jarních kolekcí," uvedla ekonomka, která předpokládá, že inflace zůstane během letošního prvního pololetí relativně vysoká:

"Inflace podle našich očekávání v průběhu první poloviny letošního roku zpomalí k šesti procentům. Zůstane tedy relativně vysoká. V druhé polovině roku, ale z důvodů očekávaného zpomalení růstu zemědělských produktů, nižší ceny ropy a projevu silnější koruny, začne zpomalovat. Ke konci roku by se inflace mohla přiblížit k hranici čtyř procent."

Údaje o nezaměstnanosti v Česku si přečtěte ZDE.

Jitka Hanžlová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme