Priony se mohou přenášet v mléce

22. září 2010

Priony se mohou přenášet mlékem - k tomuto závěru došli britští vědci, kteří zkoumali možnosti přenosu prionové choroby skrapie (scrapie).

Skrapie je smrtelné neurodegenerativní onemocnění, které postihuje ovce a kozy. Stejně jako nemoc šílených krav (bovinní spongiformní encefalopatie) nebo lidská Creutzfeldt-Jakobova choroba je i skrapie vyvolávána priony.

Ovce

Britští odborníci z Veterinary Laboratories Agency krmili stádečko osmnácti jehňat mlékem ovcí, nakažených skrapií. Tři jehňata nechali utratit a při pitvě u dvou z nich objevili priony ve střevech. Ani jehňata, která jsou zatím naživu, nejsou podle článku v BMC Veterinary Research prionů ušetřena - vědci je totiž při odběrech vzorků tkáně nalezli v lymfatických uzlinách.

Znepokojivé je, že priony se vyskytují i v uzlinách jehňat, která pila nezávadné mléko, ale s pokusnými jehňaty sdílela společnou stáj. Znamená to, že priony se nejen mohou šířit mateřským mlékem, ale zřejmě také fyzickým kontaktem mezi jehňaty.

Skrapie sice není přenosná na lidi, ale nový objev vyvolává otázky, jestli něco podobného není možné také u krav nakažených BSE. Výzkumníci nyní čekají, jestli se u pokusných jehňat v dospělosti vyvine skrapie.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.