Vlak připomínající holocaust čelí překážkám Německých drah

V Německu dál eskaluje spor mezi vedením Německých drah a sdružením provozujícím historický vlak připomínající deportace Židů právě po železnici. Expozice ukazující podíl někdejších Říšských drah na holocaustu, je umístěna ve vagónech soupravy. Státní dopravce opakovaně odmítl historický vlak vpustit na některá nádraží a po sdružení navíc žádá zaplacení vysokých poplatků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koncentrační tábor Osvětim

Koncentrační tábor Osvětim | Foto: www.holocaust.cz

V neděli má ostře sledovaný vlak dorazit do Berlína. Zatím se ale neví, kde ho budou moci lidé navštívit. Pod tlakem ministra dopravy Tiefenseeho nakonec Německé dráhy částečně ustoupily a povolily soupravě zastavit na nádraží Grunewald. Odtamtud za války odjela většina transportů s padesáti tisíci berlínskými Židy.

Státní dopravce se stal terčem ostré kritiky kvůli desítkám překážek, které veřejně prospěšnému sdružení s názvem "Vlak vzpomínek" staví do cesty.

Provozovatelé historického vlaku odhadují, že do pokladny státních drah zaplatí za putování po Německu celkem 100.000 eur. Vlak vyrazil na svou pouť 8. listopadu a 8. května má dorazit do polské Osvětimi.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme