Buddhističtí mniši narušili turné novinářů v Číně organizované vládou

Asi 30 buddhistických mnichů dnes narušilo vládou zorganizovanou cestu novinářů v provincii Kan-su. Jde o druhou výpravu vybraných reportérů do oblastí obývaných Tibeťany, kde od vypuknutí protičínských protestů v polovině března platí zákaz vstupu pro novináře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mniši z kláštera v Tibetu

Mniši z kláštera v Tibetu | Foto: en.wikipedia.org

Mniši z kláštera Labrang, kterým se podařilo dostat ke skupině čínských a zahraničních novinářů, požadovali návrat Dalajlámy do Tibetu a dodržování lidských práv. Protest, o kterém informovala i čínská vládní agentura Sinchua, trval asi 10 minut. Vládní úředníci poté přiměli zástupce médií, aby se vzdálili.

Právě mniši z kláštera Labrang patřícího k nejdůležitějším buddhistickým svatostánkům stáli v polovině března v čele 4 tisícové demonstrace, kterou bezpečnostní jednotky rozehnaly. K podobnému incidentu při návštěvě novinářů došlo před dvěma týdny ve Lhase, kdy vládou zorganizovaná cesta vybraných reportérů byla narušena mnichy z chrámu Džókchang. Peking tehdy slíbil, že nikdo z nich nebude za to potrestán.

Čína zadržela v souvislosti s protesty v Tibetu na tisíc lidí, na polovinu byl vydán zatykač

Násilný zásah čínských jednotek v Tibetu i sousedních provinciích vyvolal celosvětové protesty a demonstrace narušily i běh olympijské pochodně v Londýně i Paříži a očekávají se nyní i v San Franciscu. K přímému dialogu s Dalajlámou Čínu vyzývají světoví politici včetně australského premiéra Kevina Ruuda, který jedná v Pekingu.

Čína chce proti demonstrantům zasáhnout co nejpřísněji a stejně se vyjádřily i soudy. Peking ale neuvedl, kolik dalších osob bylo zatčeno v sousedních provinciích, kde Tibeťané vyjadřovali nesouhlas se zásahem ve Lhase i obviňováním Dalajlámy, naposledy minulý týden v provincii S´-čchuan.

Čína z vyvolání protestů stále obviňuje Dalajlámu, k jednání s ním ale naopak vyzývá i předseda australské vlády, který přiletěl na návštěvu Pekingu. Ruud také prohlásil, že v Tibetu jsou porušována lidská práva, což Čínu pobouřilo a po Canbeře požadovala vysvětlení. Australská vláda ale na hodnocení premiéra trvá.

Největší protičínské povstání za posledních dvacet let vypuklo v Tibetu 10. března. Při násilnostech už zemřelo podle tibetské exilové vlády přes 150 lidí, Peking oficiálně přiznává 22 obětí.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme