Vláda se s ČNB dohodla na opatřeních omezujících posilování koruny

Vláda se dnes dohodla s Českou národní bankou na opatřeních, která by měla omezit posilování kurzu koruny. Stát by například neměl vydávat dluhopisy v cizí měně a privatizační příjmy vlády by měly být uloženy na speciální účet a nepřevedeny na koruny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Filip Rožánek, Miroslav Panuška

Analytik Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance se domnívá, že tento plán je rozumný, posilování koruny ale nezastaví.

"Je to jeden z těch kroků, které stát společně s centrální bankou může udělat ve prospěch toho, aby koruna zbytečně neposilovala více než musí a tím pádem, aby ten dopad na exportéry nebyl tak negativní, jak by mohl být. Domnívám se, že to budou nějaké desítky haléřů, o které by mohla být v průběhu roku koruna slabší, než v případě, že by tato smlouva nebyla."

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme