Osmičková výročí: Univerzita Karlova

9. duben 2008
Monitor

Při rekapitulaci osmičkových výročích ve vědě nemůžeme opomenout to, které si tento týden připomínají snad všechny vědecké kruhy: 7. dubna uplynulo přesně 660 let od založení Univerzity Karlovy. Tato vzdělávací instituce není významná jen dnes, ale evropského věhlasu dosáhla již po svém založení.

Do krize se ale pražská univerzita dostala po vydání dekretu kutnohorského v roce 1409, kterým král Václav IV. upravil poměr českých a zahraničních hlasů na univerzitě. Tehdy většina zahraničních učitelů i studentů Prahu opustila, což univerzitu velmi oslabilo. Chvílemi přestávala pracovat úplně, ale po husitských válkách se obnovila.

Přes veškeré nesnáze ale přetrvala do dnešních dnů a je právem považována za jedno z nejprestižnějších vzdělávacích center v Evropě. Její 660. výročí připomene Mgr. Gabriela Šarochová z Katedry dějin a didaktiky dějepisu Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

autor: Daniel Mrázek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.