I v San Franciscu narušily protičínské protesty cestu olympijské pochodně

Zmatek, ale žádné násilnosti - tak se dá popsat putování olympijské pochodně po kalifornském San Franciscu. Přísná bezpečnostní opatření sice předešla vážným srážkám mezi protičínskými demonstranty, ale zároveň poznamenala důstojnost obřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

empatie s Tibetem

empatie s Tibetem | Zdroj: ČTK

Aktivisté se snažili dostat k pochodni, ale policisté jim v tom zabránili zátarasy, početnou přítomností a především změnami v režii obřadu. Trasu, kterou měla pochodeň v San Franciscu radikálně změnili a ještě jednou zkrátili.

Demonstrantům tak nedali šanci zopakovat scény z Paříže a Londýna . Současně ale znemožnili tisícům pokojných diváků, aby spatřili olympijskou pochodeň na vlastní oči.

Šéf české diplomacie pro bojkot zahájení LOH

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se v Paříži vyslovil pro politický bojkot zahájení olympijských her v Pekingu a pro přijetí tibetského duchovního vůdce dalajlamy Evropskou unií na nejvyšší úrovni. Řekl to Českému rozhlasu a ČTK po jednání se svým francouzským kolegou Bernardem Kouchnerem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karel Schwarzenberg: Poučit se ze zneužití olympijské myšlenky

K Tibetu se dnes vyjádří i Evropský parlament, měl by hlasovat o rezoluci k posledním událostem v této provincii. Společný návrh rezoluce předkládá několik politických klubů europarlamentu. Předpokládá se, že europoslanci rezoluci schválí.

Asi 30 buddhistických mnichů včera narušilo vládou zorganizovanou cestu novinářů v provincii Kan-su. Jde o druhou výpravu vybraných reportérů. do oblastí obývaných Tibeťany .

Peking: Zneužít olympiádu chce dalajláma

Čína v reakci na požadavky zahájit jednání s dalajlámou tvrdí, že ke kontaktům mezi oběma stranami dochází už šest let, kvůli dalajlámovi prý však bez výsledků. Guvernér Tibetu pak všechny dosavadní výzvy učiněné po potlačení protičínských protestů označil za lži. Peking přitom k dialogu s nejvyšším tibetským duchovním vyzval i australský premiér Kevin Ruud, který dnes bude jednat se svým čínským protějškem Wen Ťia-paem.

Šéf Tibetu, Čampa Puncog zveřejnil všechna dalajlámova prohlášení a vedle nich rozbory údajně potvrzující, že nejvyšší tibetský duchovní lže. Pravdou není podle čínských představitelů ani to, že v Tibetu dochází ke kulturní genocidě stejně jako podpora míru a nenásilí. Dalajlámu také viní z toho, že olympiádu chce zneužít ve svůj prospěch.

Peking také zveřejnil seznam šesti jednání se zástupci tibetského duchovního, ke kterým došlo od roku 2002. Za posledních téměř 30 let se pak uskutečnilo celkem 20 kontaktů s dalajlámovými vyslanci, mezi nimiž byli jeho bratři, sestry a další příbuzní. Měli možnost navštívit jak Tibet, tak i nejvyspělejší oblasti země, rozhovory ale vždy ztroskotaly, protože dalajláma se prý odmítá vzdát myšlenky na odtržení Tibetu.

Měli by se vrcholní politici zúčastnit zahájení LOH v Pekingu? Hlasujete v naší anketě!

Milan Kopp, Robert Mikoláš, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme