Předseda Senátu musel cestou do Francie nouzově přistát v Ruzyni

Vládní letoun Challenger s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou musel krátce po startu z kbelského letiště kvůli závadě nouzově přistát. Delegace pak podle tajemníka Kanceláře Senátu Petra Kostky počkala na náhradní stroj do Paříže v Praze Ruzyni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přemysl Sobotka

Přemysl Sobotka | Foto: Marián Vojtek

K jaké závadě došlo ale Kostka nevěděl: "Krátce po startu nás posádka informovala, že musíme nouzově přistát. Přistáli jsme bez problémů na Ruzyni a počkali na náhradní letadlo. Program zatím neredukujeme, pouze zhušťujeme do odpoledních hodin. Tématem rozhovorů je francouzské, respektive naše navazující předsednictví Evropské unii, Lisabonská smlouva a další záležitosti."

Příčiny poruchy popsala Radiožurnálu mluvčí kbelského letiště Zuzana Špačková: "Došlo k závadě na autopilotu, přičemž kapitán se zachoval podle letecké příručky, která nařizuje zastavení letu s touto závadou."

Poruchy starších vládních letounů nejsou ničím výjimečným. Naposledy loni v říjnu právě Challenger kvůli podezření na závadu řízení nedopravil šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga a vicepremiéra Alexandra Vondru do Lucemburska na zasedání ministrů zahraničí EU.

Závada akumulátoru u letounu Tu-145M zase narušila program návštěvy prezidenta Václava Klause v Japonsku. Vláda nakonec rozhodla o tom, že vládní letku obnoví nákupem dvou nových airbusů.

Milan Kopp, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme