Pravěké lidi mohl zahubit vulkán

22. září 2010

Téměř všechny fosilie rodu Homo starší než 100 000 let se nacházejí jednotlivě. Výjimkou je skupina pěti lidí, kteří před 1,8 miliony let žili na území dnešní Gruzie.

Pětice byla v roce 1993 objevena v gruzínském Dmanisi na ploše pouhých 300 metrů čtverečních. Jedná se o dvě nedospělé ženy, dva dospělé muže a staršího jedince, u kterého pohlaví není zřejmé. Antropologům dlouho nebylo jasné, proč se tito lidé našli pohromadě.
Kosti jsou výjimečně dobře zachované a jejich pozice naznačuje, že s těly po smrti nebylo hýbáno. Možnost, že je na malou plochu zanesly například záplavy, je tudíž vysoce nepravděpodobná.

Logo

Francouzský antropolog Henry de Lumley a jeho kolegové nyní provedli analýzu půdy z místa naleziště. Objevili stopy sopečného popela, který kdysi zřejmě pokryl celou oblast Dmanisi. Domnívají se proto, že smrt pravěkých lidí způsobil výbuch blízkého vulkánu, který jejich těla rychle překryl vrstvou popela. Ne všichni s tímto závěrem souhlasí. Američan Reid Ferring se podle článku v New Scientist například domnívá, že lidé nezemřeli najednou, ale v průběhu přibližně sta let.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.