Had s končetinami

22. září 2010

Zoologové a paleontologové mají k dispozici jen málo dokladů o tom, jak probíhala evoluce hadů a ztráta jejich končetin. Nedávno se jim ovšem dostala do ruky skutečná vzácnost - had s končetinami.

Fosilie patří hadovi Eupodophis descouensi, který žil asi před 92 miliony let, tedy v období spodní křídy. Objevena byla v roce 2000 v Libanonu. Pozůstatky asi 85 centimetrů dlouhého hada byly rozděleny ve dvou kusech vápence. Poblíž konce hadího ocasu se nachází dobře viditelná zadní končetina, dlouhá asi 2 centimetry, tvořená kostí stehenní, lýtkovou a holenní. Existenci druhé končetiny, skryté pod tělem ve vápenci, nyní potvrdilo zkoumání rentgenovými paprsky synchrotronu Středoevropské synchrotronové laboratoře (ESRF).

Získané rentgenové snímky unikátní fosilie vědci z ESRF zpracovali metodou výpočetní laminografie, při které se ze stovek dvourozměrných snímků sestaví snímek trojrozměrný. Ten ukázal veškeré detaily skryté končetiny - například její ohyb v koleni a kosti kotníku. Končetiny na život pravěkého hada podle informací na stránkách BBC neměly žádný vliv - podle všeho byly zcela zbytečné a představují pozůstatek kdysi funkčních struktur.

Detaily končetin Eupodophis descouensi by mohly přispět k objasnění otázky, z jakých tvorů před cca 150 miliony let hadi vznikli. V současnosti totiž existují dvě teorie: jedna z teorií hovoří o tom, že se hadi vyvinuli z plazů, kteří se pohybovali převážně pod povrchem země a jako adaptaci na své životní prostředí začali ztrácet končetiny. Podle druhé hypotézy máme předky hadů hledat u plazů, kteří žili v pravěkých mořích.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.