Princ odsouzený za sex s nezletilými do vězení v Kataru nepůjde

Katarský princ Sání, odsouzený v Česku před třemi roky za sex s nezletilými dívkami, nepůjde ve své vlasti před soud. Rozhodl o tom tamní generální prokurátor už na konci ledna 2007. Katar prý informoval o postupu i českou stranu, ale tuzemské úřady nic takového nevěděly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katarský princ Al-Thani si kryje tvář při příchodu do budovy Obvodního soudu pro Prahu 2 (foto z 25. 4. 2005)

Katarský princ Al-Thani si kryje tvář při příchodu do budovy Obvodního soudu pro Prahu 2 (foto z 25. 4. 2005) | Zdroj: ČTK

Potvrdil to i velvyslanec České republiky v Kuvajtu, zodpovídající i za Katar, Antonín Blažek, který informaci dostal až letos v březnu. "V průběhu minulého roku jsme na základě několika urgencí Ministerstva spravedlnosti České republiky urgovali generální prokuraturu a žádali o informaci, v jakém stavu se řízení proti princi Hamadovi nachází. K první schůzce po předání dokumentů, které se uskutečnilo 30. května 2006, došlo teprve 16. března letošního roku," řekl Blažek.

Sání byl v květnu 2005 nepravomocně odsouzen ke dvěma a půl roku vězení. V průběhu odvolacího řízení rozhodnutím tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce byl předán do Kataru, kde mělo řízení s ním pokračovat před místními justičními orgány.

"V přípravném řízení bylo shromážděno dostatek důkazů, a proto jsem přesvědčen, že by řízení v Kataru bylo opřeno o dostatečné důkazy, které by umožňovaly takovéto řízení uzavřít. Podezírat cizí stát, který se jasně zavázel k tomu, že v řízení bude pokračovat, mi nepřepadá z hlediska korektních vztahů mezi dvěma suverénními státu za rozumné," argumentoval tehdy Němec. Aktivitami kolem vydání prince do Kataru se zabývalo také státní zastupitelství.

Katarský princ, tedy Šejch Hamad, byl po příletu do Kataru zatčen a držen ve vazbě osm dnů. Poté byl několik měsíců vyšetřován Generální prokuraturou Státu Katar. Ta si vyžádala kompletní spis z Česka přeložený do arabštiny. Generální prokurátor Státu Katar řekl, že po seznámení se se spisem už na konci ledna 2007 rozhodli o zastavení řízení proti Šejchu Hamadovi. Podle neoficiálních informací může česká strana proti tomuto rozhodnutí podat námitku, nic na něm ale nezmění.

Hana Hikelová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme