Jednou z priorit reformy zemědělství je narovnání vlastnických vztahů

Narovnání vlastnických vztahů k půdě - to je jedna z priorit ministra zemědělství Petra Gandaloviče. Předložit chce proto zákon, který by umožnil navrácení majetku v hodnotě 12 miliard korun všem, kteří mají své právoplatné podíly v transformovaných zemědělských podnicích. Týkat by se to mělo více než 100 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M. Topolánek slézá z traktoru

M. Topolánek slézá z traktoru | Zdroj: ČTK

Ani 18 let po revoluci se ještě nepodařilo narovnat veškeré vlastnické vztahy v zemědělství, tvrdí ministr. Zákonem by proto těď chtěl řešit případy těch lidí, kteří často nedobrovolně odevzdali majetek někdejším družstvům a stále se nedočkali vyrovnání.

"To by byla úprava, která by ukončila veškeré tyto trvající spory, a zabránila by tomu, aby se mohly přelít například k mezinárodním soudům," řekl ministr Gandalovič. Pokud by se normu podařilo prosadit ve sněmovně, začala by platit od ledna příštího roku.

To potvrdil i premiér Mirek Topolánek: "My jsme přišli se zákonem, který by měl dokončit reformu narovnání vlastnických vztahů, a je jenom na Poslanecké sněmovně, protože v Senátu nemám pocit, že by to neprošlo, abychom dokončili tento problém."

Opozice s ní ale nesouhlasí. Zákon podle šéfa komunistických poslanců Pavla Kováčika není dobře připravený: "On je tak špatný a i tak protiústavní, že pro něj nejsme schopni skutečně při nejlepší vůli zvednout ruku. Ale budeme hledat jiné řešení, které umožní naplnění oprávněných nároků."

Podle agrárního analytika Petra Havla přišla vláda s reformou pozdě. Majetkové vztahy si ale podle něj pozornost zasluhují: "Česká republika je v evidenci půdy snad v nejhorším nepořádku na světě."

Do budoucna by se pak měly urychlit i pozemkové úpravy, aby například k některým pozemkům nechyběly cesty.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme