Online chat dětí a vědců

22. září 2010

Online chat s různými vědci má dětem pomoci objasňovat některé otázky z přírodních věd.

Potřebujeme matematiku v době, kdy světu vládnou počítače? Čím jsou nebezpečné sopky a hurikány? Odpovědi na tyto a další všetečné otázky se mohou dozvědět děti, které se zapojí do internetových diskuzí, připravovaných v rámci projektu Medializace vědy Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Přírodovědné chaty podle děkana PřF Juraje Ševčíka volně navazují na první cyklus popularizačních přednášek Univerzity dětského věku, který před nedávnem proběhl v olomouckém Moravském divadle. "Internetovou diskuzi jsme zvolili na základě doporučení odborníků. Děti a mladí lidé jsou v současnosti tímto způsobem zvyklí komunikovat na nejrůznější témata. Chceme toho využít právě k popularizaci přírodovědných disciplín," popsal děkan.

Otázky do diskuze mohou pokládat nejen dětští posluchači Univerzity dětského věku, ale i ostatní zájemci o problematiku. Navržené okruhy jsou volné a tazatelé mohou pokládat jakékoliv dotazy, které s tématem souvisejí. Celkem je připravena pětice online chatů, které se budou postupně věnovat přírodním katastrofám, fyzikálním jevům, chemii v každodenním životě, matematice a záhadám lidského těla. První z nich se uskuteční ve středu 16. dubna od 15 hodin na adrese www.projektmedved.eu/UDV. Na této webové adrese zájemci naleznou přesný harmonogram všech chatů a podrobnější informace.

Zpracováno s využitím tiskové zprávy Univerzity Palackého v Olomouci.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.