Iniciativa Ne základnám bude usilovat o vypovězení smlouvy o radaru

Když parlament radar schválí, bude iniciativa Ne základnám usilovat o to, aby vítěz voleb smlouvy vypověděl. Vychází z toho, že současná vláda nemá k výstavbě radaru v Česku mandát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ne základnám

Ne základnám | Foto: Ne základnám

Iniciativa Ne základnám hodlá v protestech pokračovat. "Myslíme si, že zdaleka není rozhodnuto. Nikdo neříká, že ty smlouvy budou platit pořád. A my si myslíme, že je důležité v tom odporu setrvat. Budeme se snažit všemi prostředky dosáhnout toho, aby ta základna tady nestála," uvedl mluvčí iniciativy Jan Májíček. Členové iniciativy budou apelovat na vítěze příštích parlamentních voleb, aby smlouvy o radaru vypověděl.

Současní politici nemají podle Jana Májíčka žádný mandát k výstavbě radarové základny v Česku. "Vycházíme z prostého faktu, že před volbami 2006 žádná z politických stran o základně nemluvila. Nebylo to součástí jejich volebních programů. To znamená, že politici nedostali mandát k tomu, aby o takové věci mohli rozhodovat."

Jan Májíček řekl, že iniciativě Ne základnám dosud nebyly předloženy dostatečné důvody pro to, proč by taková základna měla na českém území stát. Podle něj by postavení radaru v Česku jen zahájilo novou vlnu zbrojení. "Vybudování takových systémů zvyšuje mezinárodní napětí a roztáčí nová kola zbrojení," řekl Májíček.

Iniciativa Ne základnám odmítá vybudování radarové základny na českém území a žádá, aby o výstavbě rozhodovali lidé v řádném referendu. Kdyby občané souhlasili ve veřejném hlasování s umístěním základny na našem území, představitelé iniciativy by jejich rozhodnutí respektovali. "Pokud by to dopadlo takhle, tak by nám nezbylo než to akceptovat jako rozhodnutí občanů o své budoucnosti," dodal mluvčí iniciativy.

Rozhovor Martina Veselovského s mluvčím iniciativy Ne základnám Janem Májíčkem si můžete poslechnout v sekci Rádio na přání.

Tomáš Ouředník Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme