Královna silnic v ohrožení

22. září 2010

Italští památkáři bijí na poplach. "Královna silnic" Via Appia je ohrožena nepovolenými stavbami, vandalismem a těžkou dopravou.

V roce 312 př.n.l. vydal cenzor Appius Claudius Caecus příkaz ke stavbě strategické silnice spojující metropoli Řím s městem Capua. V roce 267 př.n.l. se slavná Via Appia dočkala prodloužení až do dnešního Brindisi. Appiova cesta přezdívaná "královna silnic" se stala dopravní páteří římského impéria.

Dopravní tepna starých Římanů přežila tisíciletí. Její současní dědicové se k ní ale chovají macešsky a památkáři mají o "královnu silnic" vážné obavy. Seriózní plány na ochranu jedinečné památky se objevily už v napoleonských dobách. Realizovaly se až v roce 1965, kdy bylo za národní památku vyhlášeno 2400 hektarů pozemků, kterými Via Appia prochází.

V roce 1988 byla zřízena památková rezervace Appia Antica. Zákon by měl chránit na území rezervace silnici a další antické památky především před nevhodnou zástavbou. Ilegálně postavené budovy přesto rostou v těsném sousedství Via Appia jako houby po dešti. Jejich majitelé dostali od osmdesátých let minulého století celkem tři rozsáhlé amnestie, které nezákonně zbudované stavby dodatečně legalizovaly. To povzbuzuje další nezodpovědné stavebníky, aby pokoušeli štěstí a spoléhali na další amnestii pro neschválené stavby.

"Nemůžeme kolem silnice postavit berlínskou zeď," říká ředitel památkové rezervace Adriano La Regina. Na druhé straně ale považuje stávající stav ochrany Via Appia za naprosto nedostatečný.

Zvukovou podobu této zprávy jste mohli slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 11. 4. 2008 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.