Srážka tramvají v Ostravě si vyžádala dva mrtvé

11. duben 2008
Zprávy , Zprávy

V Ostravě se srazily dvě tramvaje. Podle posledních informací při nehodě zemřeli dva lidé. Původně se přitom hovořilo až o čtyřech obětech. Počty zraněných se pohybují kolem 35. Oba řidiči nehodu přežili. Tramvaje linky číslo 5 se čelně srazily mezi zastávkami Poruba koupaliště a Vřesina.

Příčiny nehody se teprve vyšetřují. Podle prvních odhadů ale havárii zřejmě zavinil jeden z řidičů tramvaje. Nerespektoval zákaz vjezdu na jednokolejnou trať. Následkem byla podle mluvčího drážní inspekce Zdeňka Neusara čelní srážka dvou tramvají, kdy součet rychlostí dosahova až sto kilometrů v hodině.

Tragická nehoda je první, která se v úseku Ostrava-Vřesina stala. Tramvaje se tu přitom kříží už léta. Hasiči vyprošťovali zraněné téměř tři hodiny. Přes tři desítky zraněných lidí rozvážejí záchranáři do nemocnic v blízkém okolí. Nejvíce jich přijala Fakultní nemocnice v Porubě, která je od místa havárie nejblíže. Zdravotníci ošetřují vážné úrazy hlavy i zlomeniny či tržné rány, řekl mluvčí fakultní nemocnice Tomáš Oborný.

Na místě neštěstí musel i sedmkrát přistát vrtulník, upřesnil Lukáš Humpl, mluvčí lékařské záchranné služby. "Vrtulník několikrát vzlétl i se dvěma zraněnými. To je samozřejmě naprosto nouzové opatření. Standardně vrtulníkem transportujeme pouze jednoho postiženého. Na místě zasahovaly desítky záchranářů z celé Ostravy," upřesnil.

Odpovědnost za tragickou srážku dvou tramvají v Ostravě nese městský dopravní podnik. Českému rozhlasu to potvrdil primátor Petr Kajnar. "Takové neštěstí v Ostravě už dlouho nebylo. Je to vlastně ostravský dopravní podnik, který je za to zodpovědný. Myslím si, že k takovému neštěstí nemělo dojít," řekl primátor.

autoři: jra , ada , š.iva
Spustit audio