Policie podezírá jednoho z řidičů tramvají v Ostravě

12. duben 2008
Zprávy , Zprávy

Policie zahájila trestní řízení proti jednomu z řidičů tramvají, které se v pátek čelně srazily v Ostravě. Podezírá ho z trestného činu obecného ohrožení. Při nehodě zemřeli starší manželé a čtyřletý chlapec, další čtyři desítky lidí utrpěly zranění. Dnes ráno přijel na místo neštěstí soudní znalec, aby se vyjádřil k přesným příčinám srážky.

Mluvčí novojičínské policie Miroslava Michálková-Šálková Radiožurnálu řekla, že obvinění řidiče zatím nepadlo. Vyšetřovatelé podle ní stále hledají důkazy.

"Policisté zůstali na místě celou noc, následky nehody se budou odklízet dál. Na místo se dostavil společně s vyšetřovatelem soudní znalec, který bude zajišťovat stopy pro znalecké zkoumání," uvedla mluvčí.

Dodala, že policie zatím nemůžeme vyvrátit ani potvrdit selhání lidského faktoru. "Prověřujeme několik verzí, jak k dopravní nehodě došlo. Budeme také prověřovat, zda k nehodě nedošlo z důvodu špatného technického stavu," doplnila mluvčí.

Řidič zřejmě vyjel bez pokynu dispečera
Nehoda se stala v pátek vpodvečer na jednokolejném úseku mezi zastávkami Poruba koupaliště a Vřesina. Podle mluvčího Drážní inspekce Zdeňka Neusara jeden z řidičů linky 5 zřejmě vyjel na trať bez souhlasu dispečera a jeho souprava se čelně střetla s další tramvají stejné linky.

"S největší pravděpodobností k nehodě došlo vinou selhání lidského činitele, a to jednoho z řidičů, který vjel na trať před tím, než vyčkal na pravidelné křižování," potvrdil Neusar. "Je smutnou okolností, že křižování mělo být včera poslední a dále už měly tramvaje jezdit pravidelnými obraty bez křižování," podotkl mluvčí.

Oba řidiči nehodu přežili, jeden je ale velmi vážně zraněn. Druhý řidič vyskočil před srážkou z vozu. Muže, která pravděpodobně nese za tragédii odpovědnost, nebylo zatím možné vyslechnout. Inspektoři už ale vyjmuli karty z tachografů obou souprav, které odhalí, jakou rychlostí tramvaje jely, v jaké vzdálenosti před místem srážky začali řidiči brzdit a v jaké rychlosti se tramvaje srazily.

Ostrava chce odškodnit pozůstalé a zraněné
V Ostravě dnes také zasedá vyšetřovací komise dopravního podniku, která se bude tragickou nehodou tramvají zabývat. Primátor města Petr Kajnar chce okamžitě změnit způsob, jakým soupravy po jednokolejce jezdí. "Tam se musí okamžitě nasadit automatický systém zabezpečování tak, aby to nestálo jenom na lidském faktoru," zdůraznil Kajnar. Až doteď se strojvedoucí řídili pouze časy jízdního řádu a vizuálním kontaktem. Podle primátora je to jediné takové místo v Ostravě.

Kajnar rovněž potvrdil, že se pozůstalí obětí dočkají řádného odškodnění. Totéž podle něj platí i pro desítky zraněných. Nejde přitom jen o závazky pojišťovny, se kterou má ostravský dopravní podnik uzavřenou řádnou pojistku za způsobené škody, ale město poskytne i nadstandardní náhradu. "Určitě o tom budeme jednat, nakonec ale ztracený lidský život vrátit nemůžeme, takže pro město to bude jenom otázka výše finanční náhrady," řekl Kajnar.

Hasiči vyprošťovali zraněné přes tři hodiny, poté ještě pomáhali zaměstnancům dopravního podniku odklízet následky nehody. Zásah byl ukončen o půlnoci. Záchranáři odvezli do třech ostravských nemocnic téměř 40 lidí, z toho 13 má těžká zranění. Všichni jsou mimo ohrožení života. Na místě srážky zahynuli čtyřletý chlapec a devětasedmdesátiletý muž, v noci pak v nemocnici podlehla svým zraněním jeho osmašedesátiletá manželka. Škody na tramvajích se předběžně odhaduje na dva miliony korun.

autoři: jze , š.iva
Spustit audio