Italové začali v předčasných volbách hlasovat o novém parlamentu

Italské parlamentní volby se nesou ve znamení souboje expremiéra a mediálního magnáta Silvia Berlusconiho a bývalého římského starosty Waltera Veltroniho. O složení nového kabinetu hlasují Italové v neděli a v pondělí. Poslední vláda byla u moci pouhých dvacet měsíců. Podle expertů má poměrný volební systém za následek politickou nestabilitu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi | Zdroj: ČTK

Silvio Berlusconi, známý mediální magnát a majitel fotbalového klubu AC Milán, věří, že se stane potřetí premiérem. V osobě šéfa levicové Demokratické strany a bývalého starosty Říma Waltera Veltroniho má ale zdatného soupeře. Letošní volby jsou ve znamení souboje dvou velkých stran a už nyní je jisté, že budou ve znamení změny. Minimálně v tom, že z politické scény zmizí řada známých tváří a v parlamentu se objeví pouhých pět nebo šest stran namísto dosavadních šestnácti. Zda budou znamenat návrat rytíře, jak si nechává říkat Berlusconi, nebo naopak nástup zcela nové hvězdy italského levého středu, bude známo až během pondělní noci.

Poslední předvolební průzkumy favorizovaly Berlusconiho a jeho novou formaci Lid svobody. Veltroni v čele levicové Demokratické strany v závěru kampaně svým charismatickým projevem ale náskok mediálního magnáta stahoval. Programy obou lídrů se příliš neliší - oba voličům slibují snížení daní. Konkrétní kroky k nastartování ekonomického růstu ale na mítincích nezazněly.

Mnozí voliči ovšem váhají, zda mají tentokrát vůbec hlasovat. Vedle znechucení z politiky jsou rozladěni i tím, že pořadí na kandidátkách je předem dané a nemohou tak preferovat svého favorita. Podle listu la Stampa italská prokuratura prošetřuje podvody u hlasů ze zahraničí. Šanci zasáhnout do voleb mají i 3 miliony Italů žijících v zahraničí. Kalábrijská ndrangetta si měla udajně koupit 50 tisíc hlasů italských emigrantů.

Novou vládu, která by měla z voleb vzejít, čeká nelehké období. Korupce, téměř nulový ekonomický růst, Neapol zaplavená odpadky a dohady kolem prodeje letecké společnosti Alitalia - takový je obraz dnešní Itálie. Poměrný volební systém ale nezaručuje stabilitu a místní média spekulují, zda vítěz dnešních voleb bude mít dostatečnou většinu potřebnou k prosazení nutných ekonomických reforem.

Klára Stejskalová, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme