Extrémně lákavé orchideje

22. září 2010

Dva druhy australských orchidejí matou samečky vos - a daří se jim to skutečně dokonale.

Některé druhy orchidejí lákají opylovače tím, že vydávají vůni, podobnou pachu hmyzích samiček. Sameček pak květ navštíví v domnění, že se jedná o samičku. Svůj omyl většinou rychle zjistí a vydá se hledat skutečnou partnerku. Orchidej ale může být spokojena - sameček si sebou odnáší i její pyl.

Logo

Dva druhy australských orchidejí rodu Cryptostylis jsou extrémně přitažlivé pro samečky vos druhu Lissopimpla excelsa. Ti se ke květům vracejí opakovaně a zanechávají zde "vizitku" v podobě malé kapky tekutiny. Biologové z Macquarieho univerzity v Sydney nyní zjistili, že kapka obsahuje spermie, což znamená, že orchideje matou samečky vos skutečně dokonale.

Pro orchideje je to velice výhodné - studované dva druhy jsou opylovány mnohem efektivněji než jiné orchideje, které napodobují hmyzí samičky. Zato z hlediska vos jde o spíš negativní stav. Jejich samečci místo hledání samiček tráví čas tím, že se "páří" s květy orchidejí a plýtvají svými pohlavnímu buňkami.

Situace pro vosy ovšem není zcela kritická - rozmnožovat se totiž mohou i neoplozené samičky, které dávají vznik potomstvu samčího pohlaví. Z oplozených vajíček naproti tomu vznikají pouze samičky. Pro orchideje to podle článku v New Scientist znamená další vítězství - více narozených samečků znamená více opylovačů.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka