Nositelka Nobelovy ceny Šírín Ebádíová čelí v Íránu hrozbám smrti

Íránská nositelka Nobelovy ceny za mír Šírín Ebádíová dostává ve své vlasti stále častěji hrozby smrtí. Bojovnice za lidská práva hájí disidenty a oběti zvůle náboženského režimu už řadu let. Jak ale řekla agentuře Reuters, v poslední době výhrůžek přibývá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šírín Ebádíová

Šírín Ebádíová | Foto: Shirin Ebadi's page

Ebádíová uvedla dva příklady. U své teheránské kanceláře našla vzkaz: "Dávej si pozor na jazyk." Dostala už ale i jasnější poselství: "Šírín Ebádíová, tvá smrt se přiblížila."

Právnička a bojovnice za práva žen a dětí si je ale jistá svou pravdou, a to jí prý brání ve strachu. Nedávno to řekla i Českému rozhlasu: "Jinak jsem ale byla v posledních deseti letech už dvakrát terčem teroristů. Podmínky pro svou práci tedy v Íránu rozhodně příznivé nemám. Kdybych ale na různá hrozící nebezpečí pořád myslela, nemohla bych pracovat vůbec."

Hrozby na svou adresu teď nicméně předala šéfovi íránské policie.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme