Nejsilnější stvoření je bakterie kapavky

22. září 2010

Za nejsilnější stvoření na světě až dosud odborníci pokládali brouka herkulea antilského (Dynastes hercules), který uzvedne až 850násobek své vlastní váhy. Podle nové studie jej ovšem s přehledem porazila bakterie kapavky.

Bakterie kapavky Neisseria gonorhoeae - stejně jako mnoho jiných bakterií - vytvářejí na svém povrchu vlákna zvaná pili, díky kterým mohou lézt po povrchu sliznic a infikovat jejich buňky. Výzkum Michaela Sheetze a jeho kolegů z Columbijské univerzity v New Yorku nyní ukázal, že tyto u člověka nepříliš vítané bakterie dokážou svá vlákna splétat do dlouhých a pevných svazků.

Svazky mohou bakterie využívat v tahu, což dokázal pokus, při kterém vědci bakterie umístili mezi miniaturní kousky gelu a sledovali, kolik jich svými vlákny zachytí a tahem ohnou. Obvykle pozorovali jen krátká cuknutí, ale přibližně v jednom případě ze sta se do toho bakterie pořádně opřely - zachytily několik kousků gelu najednou a zatáhly za ně silou asi desetkrát větší, než jakou ukázaly při "cukání". Ohnuté kousky gelu pak podle zprávy na stránkách New Scientist dokázaly udržet celé hodiny.

Síla, kterou přitom bakterie vyvíjejí, je skutečně rekordní - bakterie totiž dokáže táhnout silou, která je ekvivalentní stonásobku hmotnosti své buňky. Podle autorů studie představují bakterie kapavky zatím nejsilnější známý biologický motor na světě.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.