Fotbalové ME 2012 stimuluje Poláky a Ukrajince

Před rokem UEFA rozhodla o tom, že mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2012 uspořádají společně Polsko a Ukrajina. Pro obě země je tato prestižní akce velkou ekonomickou příležitostí i výzvou. Zejména v případě Polska panují pochybnosti, jestli je země na takovou výzvu připravená.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fotbalový brankář

fotbalový brankář | Foto: Puma

Rok se sešel s rokem a v Polsku se pořád nic neděje. Poláci musí přitom vybudovat nebo podstatně zmodernizovat všechny stadiony i veškerou infrastrukturu. Z plánovaného tisíce kilometrů dálnic ještě nestojí ani metr.

Za rok nepřibyl jediný hotel, o zázemí, které fotbalové teamy potřebují, ani nemluvě. Architektonický zázrak - národní stadion ve Varšavě - zůstává zatím jen v podobě kresleného návrhu. Pokud práce půjdou tímto tempem, Polsko bude na EURO 2012 připraveno v roce 2030, předpovídají zlí jazykové.

Naštěstí se bude mistrovství konat také na Ukrajině, kde neztráceli čas, potvrdil ve Varšavě prezident Viktor Juščenko: "Ukrajinská strana dělá vše pro to, aby dodržela harmonogram prací. Už ve druhé polovině tohoto roku uvedeme do provozu dva stadiony - v Doněcku a Dněpropetrovsku, pokračuje rekonstrukce kyjevského stadionu, stavíme stadion v Charkově a probíhají přípravy na rekonstrukci stadionů ve Lvově a Oděse."

Prezident Juščenko dále informoval o modernizaci infrastruktury a sektoru služeb: "V Kyjevě a dalších pořadatelských městech stavíme sto čtyř a pětihvězdičkových hotelů. Vybudujeme také 124 hotely se třemi hvězdičkami. Připravili jsme už legislativní podmínky pro investory."

Problémem je malá propustnost polsko-ukrajinské hranice. Ukrajinská železnice prodlouží evropských kolejový rozchod až do Lvova a města spojí síť nových dálnic.

"Potřebujeme prohloubit mezivládní spolupráci, musíme koordinovat naši činnost, protože nejde jen o zajištění fotbalového mistrovství. To, co vybudujeme, ještě více propojí naše země," připomněl polský prezident Lech Kaczyński. Polsko se ale na rozdíl od Ukrajiny zatím nepohnulo z mrtvého bodu.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme