V Kongu se zřítilo letadlo na obytnou čtvrť

Na východě Demokratické republiky Kongo dnes havarovalo letadlo s 85 lidmi na palubě. Stroj se zřítil krátce po startu na rušnou čtvrť ve městě Goma. Údaje o počtu obětí se zatím různí. Není totiž jasné, kolik je mezi mrtvými cestujících nebo obyvatel čtvrti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecká katastrofa v Kongu

Letecká katastrofa v Kongu | Foto: AFP

Agentura AP s odvoláním na zdroje z místní vlády uvádí, že z neštěstí vyvázlo pouze sedm osob, podle společnosti Hewa Bora, jíž letoun patřil, přežila většina cestujících a celá posádka.

Letoun typu Boeing 727 mířící do hlavního města Kinshasy po startu pravděpodobně nenabral včas potřebnou výšku. Po dopadu na zem explodoval a začal hořet.

Gomská rezidenční čtvrť Birere, kam se stroj zřítil, leží těsně za rozjezdovou dráhou. Plameny zasáhly i několik okolních budov. Záchranáři z hořících trosek vytahovali těla, ale vzhledem k rozsahu poničení místa nebylo možné určit, zda jde o cestující, obyvatele domů nebo o náhodné chodce.

Na palubě letadla bylo 79 pasažérů a šestičlenná posádka. Podle prvních agenturních zpráv havárii přežili oba piloti a čtyři cestující, mezi nimi dvě děti. Úřady zatím nemají k dispozici informace ani o tom, zda v letadle cestovali cizinci.

V obrovské Demokratické republice Kongo jsou letecké katastrofy častou záležitostí. Země má málo silnic a bezpečnostní standardy letecké dopravy patří k nejhorším na světě. Jen loni havarovalo v Kongu osm letadel. Všechny konžské letecké společnosti mají zákaz vstupu do vzdušného prostoru Evropské unie. Společnost Hewa Bora byla na černou listinu zapsána minulý týden.

Martin Hromádka, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme