16. 4.

16. duben 2008

Brian Bender & The World Beatniks - Urban Jungle Americký trombonista a skladatel Brian Bender vydal souběžně v loňském roce dvě žánrově odlišná, ale muzikantským rukopisem spřízněná alba. Jedno z nich, Eyn Velt, zaměřené na židovský styl klezmer, jsme ve Spektru uvedli 12 března. Na druhém z alb, Urban Jungle, najdeme naopak inspirace z Afriky, New Orleansu, Turecka i karibských ostrovů včetně Jamajky. Studiovou skupinu, se kterou album vzniklo, Bender nazval World Beatniks. K jejím prominentním hostům patří saxofonista Charles Neville ze slavné neworleanské skupiny Neville Brothers.

This Place 08:36

Hip Hop & Jump 07:34

Karibskou oblast na albu reprezentuje skladba Calypso z Trinidadu i jamajsky laděná píseň Jah Spirit. Mezi jamajskými Rastafariány označuje jméno Jah Stvořitele. Bender skladbu komentuje: Je to oblíbená skladba mojí matky, milostná píseň v rytmu reggae - a obsahuje dvě nádherná saxofonová sóla Charlese Nevilla.

Jah Spirit 07:41

Blue Horizon 06:28

Na neworleanskou hudební tradici, v níž se prolíná rhythm-and-blues, klavírní improvizace z přístavních nevěstinců i vliv francouzských osadníků, navazuje skladba Gumbo Jumbo. Její název je odvozen od typického pokrmu neworleanské kuchyně, husté plévky gumbo.

Gumbo Jumbo 07:10

Trinidad 05:08

Pangaea 06:45

Artik 06:39

Spustit audio