Populární Keňa?

16. duben 2008
Sedmý světadíl

Na Keňu byli kdysi britští kolonizátoři hrdí. Dokázali ji prý zcivilizovat. Dnes je středem zájmu taky proto, že na západě země u Viktoriina jezera jako malý pásl kozy otec žhavého kandidáta na amerického prezidenta Baracka Obamy.

Keňa je známa především svou krásnou přírodou. Kvalitně vybudovaná dopravní síť umožňuje turistům provádět dlouhé výlety od pohoří Mount Kenya s výškou přes 5 000 metrů n. m. a stálým ledovcem na jeho vrcholu až po pobřežní pásmo s mangrovníky. Nejvyšší hora Afriky Kilimandžáro už leží těsně za hranicemi, ale dá se ještě zajet mezi kočovné pastevce, hrdé Masaje stejně jako na safari, kde se probíhají tisícovky zeber, pakoňů, antilop, žiraf a lvů. Přesně tak si jistě představujete pravou Afriku, jak ji znáte z filmů a knih. Tím také kdysi okouzlila i mnoho přistěhovalců.

Mezi ty první patřili arabští obchodníci, kteří využívali pobřeží pro styk s místním obyvatelstvem, které přinášelo potřebné komodity. To také většinou nepocházelo odtud, ale migrovalo sem z okolí Guinejského zálivu, jako zemědělští Bantuové nebo nomádské nilotské kmeny od Nilu, které zde nalezly rozsáhlé savanovité pastviny pro stáda svých krav a koz. Ti všichni žili vedle sebe, vyměňovali si poznatky i předměty, ale taky vlastní kulturu. V 19. století se sem s asijskými, hlavně však indickými osadníky a obchodníky dostávali i britští kolonizátoři, kterým se rychle povedlo zorganizovat místní hospodářství. Několik tisíc britských farmářů se usídlilo na vysočině, kde se jim brzy podařilo zbohatnout na pěstování kávovníku, čajovníku a jiných plodin.

Ze změti různých lidí a národů vznikla jak svahilština, která obsahuje mnoho roztodivných slov, jimž aspoň jednotlivě rozumí příslušníci zdejších kmenů, tak "pidgin english". Některým farmářům prý stačilo, aby jejich černošští zaměstnanci rozuměli dvěma stům základních slovíček, díky čemuž mohla probíhat jejich spokojená každodennost. Přesto po 2. světové válce byla celosvětová situace poněkud jiná a v 50. letech vedl rostoucí nacionalismus ke vzniku antikoloniální organizace Mau Mau. Povstání sice bylo potlačeno, ale pod vedením prezidenta Jomo Kenyatty získala Keňa úplnou nezávislost.

Keňa vždy patřila k politicky nejstabilnějším zemím celé Afriky, ale nyní zde narůstá odpor proti režimu, který je spojen s jedinou stranou. Problémy přinášejí i konflikty mezi kmeny, hospodářská recese a proudy uprchlíků ze sousedních zemí. Arabové, Evropani a Indové jako menšiny v ekonomické oblasti hrají důležité role, ale obyčejní obyvatelé mají tendenci bouřit se, hlavně na přeplněných předměstích hlavního města Nairobi. Během nepokojů tam bylo zabito 1500 lidí, i několik běžců-olympioniků, což vyvolalo ohlas i ve světě sportu. Snad nedávné příměří mezi tábory mocných sehraje nějakou roli.

Seriál Stereotypy vysíláme v magazínu o světě, jeho rozmanitosti a problémech Sedmý světadíl.

autor: David Ašenbryl
Spustit audio