Objevy a události týdne č. 15

13. duben 2008

Záhadná netopýří nemoc, ohrožená sajga, nejstarší šperk Ameriky, léčivé Stonehenge, nové skvrny na Slunci.

Záhadná choroba kosí netopýry ve Spojených státech. V některých jeskyních, které ještě předloni netopýry překypovaly, zbyla sotva desetina tehdejšího stavu. Příčina není jasná. Pitva uhynulých jedinců odhalila v některých případech zápal plic, v jiných pro změnu stopy po plísňovém onemocnění. Pravděpodobně se však bude jednat o komplexnější problém. Hrozí nebezpečí, že některé druhy zcela vyhynou.

Kriticky ohroženým druhem je i svérázná asijská antilopa sajga tatarská. Novým nebezpečím se pro ní stal nebývalý rozkvět automobilismu v Mongolsku. Na západě země vedou mnohé silnice podél jejích migračních tras; se zvyšujícím se provozem hrozí nebezpečí, že sajgy tyto trasy přestanou používat. Pokud se zastaví migrace, může to vést k reprodukční izolaci a snížení genetické rozmanitosti druhu.

U jezera Titicaca v peruánských Andách našli archeologové dosud nejstarší zlatý šperk amerického kontinentu - náhrdelník z devíti zlatých trubiček a deseti nefritových kroužků. Podle odborníků byl vyroben před čtyřmi tisíci lety, není však jisté jak; v té době totiž obývali okolí jezera převážně lovci a sběrači. Podle expertů bylo podobné zpracování zlata obvyklé až u rozvinutějších zemědělských civilizací.

Na světě je nová teorie o důvodech vzniku slavného kamenného monumentu Stonehenge v jižní Anglii. Namodralým kamenům z Walesu, ze kterých byl zbudován nejstarší zdejší kruh, jsou tradičně připisovány uzdravující účinky; podle vědců je tedy možné, že se jednalo o jakési léčivé poutní místo. Většina mrtvých, jejichž hroby se našly v okolí, měla navíc příznaky těžkých chorob nebo různé zlomeniny.

Jak uvádí server Astro.cz, na východním okraji slunečního disku se koncem března objevily tři skupiny středně velkých skvrn. U jedné nastala dokonce středně silná erupce. Je to neobvyklý jev, protože Slunce se právě nachází na konci starého a před začátkem nového jedenáctiletého cyklu, kdy je jeho aktivita na minimu. Podle polarity magnetických polí odborníci poznali, že skvrny patří ještě ke starému cyklu.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 15/2008, 12. - 18. dubna 2008.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio