Čínský ekonomický boom podporuje invazivní druhy

22. září 2010

Rychlý růst čínského průmyslu a infrastruktury pomáhá šíření nepůvodních druhů a připravuje půdu pro další poškození ekosystémů, tvrdí dubnové číslo časopisu Bioscience.

Výzkum vedený čínsko-americkým týmem popsal více než 400 nepůvodních druhů živočichů a rostlin považovaných v Číně za invazivní. Některé již působí rozsáhlé problémy, a to i přesto, že poprvé byly v Číně zaznamenány až před několika lety.

Invazním druhům nahrává mnoho faktorů. Neustále vzrůstá počet přístupových míst do Číny (přístavů, letišť i silnic), roste počet cestujících a množství převáženého zboží. Narůstá síť rychlých dálnic a domácích letů, což samozřejmě napomáhá přesunům druhů napříč celou zemí.

Scénář invaze je podobný jako v jiných zemích. Mnoho druhů bylo přivezeno jako okrasné rostliny, třeba zlatobýl kanadský, který již pronikl do 20 provincií. Jiné druhy byly přivezeny např. jako krmivo. Hmyz, který byl většinou zavlečen neúmyslně, se ale šíří ještě mnohem rychleji. Např. drobné mouchy vrtalky rodu Liriomyza, prvně zaznamenané v roce 1993, se nyní vyskytují v celé zemi. Škodí na listech rostlin.

Narušení ekosystémů podél velkých staveb, jako je například stavba přehrady Tři soutěsky urychluje šíření invazivních druhů rostlin, např. turanky sumaterské, plevuňky druhu Alternanthera philoxeroides či tokozelky nadmuté - vodního hyacintu. Všechny tyto druhy byly dříve pěstovány jako krmivo pro domácí zvířata. Nově dokončená železnice do Tibetu také urychlí další šíření invazivních druhů do oblasti, která je co do invazních druhů rostlin zatím stále téměř netknutá. I příprava olympijských her urychluje další invaze nepůvodních druhů. Ve snaze zkrášlit města a okolí jsou používány osevní směsi nepůvodních druhů trav. Tyto rostliny dále urychlí šíření nepůvodních druhů hmyzu.

První předběžný odhad finančních ztrát způsobených invazivními druhy rostlin a živočichů je odhadován na 14,5 miliard dolarů. Další výzkum čínských invazivních druhů je nutný.

autor: Václav Beran
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.