Na jednokolejku v Ostravě se vrátily tramvaje

Na jednokolejnou trať v Ostravě, kde se stala hromadná nehoda, opět vyjela tramvaj. Před deseti dny se tam čelně střetly dvě soupravy. Řidič jedné z nich nepočkal, až se mine s protijedoucí tramvají. Dopravní podnik na lince zpřísnil bezpečnostní opatření. Tramvaje jezdí pomaleji a řidič se musí mobilem hlásit dispečerovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé pozorují obnovený provoz tramvají

Lidé pozorují obnovený provoz tramvají | Zdroj: ČTK

Řidiči tramvají se musí vždycky hlásit předtím, než vjedou na jednokolejný úsek. Dispečer jim musí průjezd povolit. Na výhybně ve Vřesině, kde se tramvaje kříží, je i výstražné světlo - pomocné semafory, které připomenou řidiči povinnost ohlásit se na dispečink. Na kritickém úseku jednokolejky se také snížila povolená rychlost ze 60 na 40 km/h. Při čtyřicítce by řidiči stačili před srážkou zabrzdit.

Mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht vysvětluje: "Naší snahou bylo zdvojit dosavadní systém komunikace mezi dispečerem a řidičem na jednokolejné trati. Řidiči byli vybavení mobilním telefonem a z každé výhybny před každým vjezdem do jednokolejného úseku kontaktují dispečera, čímž si schválí si další pokračování jízdy do jednokolejného úseku. Navíc byly ve všech výhybnách instalovány pomocné semafory, které řidiči připomenou povinnost odhlásit se dispečerovi."

Miroslav Albrecht dodává: "Celou záležitost konzultujeme s Drážní inspekcí, která se vyjadřuje k technickým opatřením, které jsme udělali dočasně do zavedení plnohodnotného zabezpečovacího systému. Zařízení tohoto vyššího řádu plánujeme zavést v tomto roce. Věříme, že zhruba do půl roku budeme mít zařízení namontované."

Při nedávné nehodě čtyřiadvacetiletý řidič jedné z tramvajových souprav zřejmě porušil vnitřní předpisy a na trať vjel v době, kdy proti němu mířila další souprava. Srážce už řidiči nezabránili. Přímo na místě zahynuli dva lidé, třetí oběť podlehla zraněním později v nemocnici. Desítky pasažérů se zranily.

Vyšetřování pokračuje

Řidič, který vjel na trať a porušil předpisy, je stále v nemocnici. Detaily o jeho výslechu nechtějí policisté zveřejnit. Na vyšetřování je vyčleněn speciální tým, upřesnila severomoravská policejní mluvčí Soňa Štětínská: "Policisté vyslechli přes 40 osob, včetně obou řidičů. Na základě veškerých zjištěných informací budou připravovat případné sdělení obvinění. Kdy k tomu dojde, ještě nelze předjímat."

O dnešním obnovení provozu mluvila ve vysílání Radiožurnálu reportérka Českého rozhlasu Andrea Čánová Čánová v poledních Ozvěnách dne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na jednokolejku v Ostravě se vrací tramvaje

Lenka Jansová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme