V německých obchodech výrazně klesají ceny mléka

Další razantní pohyb zaznamenaly ceny mléka a mléčných výrobků u našich západních sousedů. Většina obchodních řetězců se tentokrát rozhodla tyto produkty zlevnit. Zemědělci proti tomu protestují a mluví o existenčních problémech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Trend zlevňování udávají diskontní řetězce Aldi a Lidl i síť supermarketů Rewe. V jejich prodejnách letí strmě dolů ceny mléka, šlehačky i tvarohu. Zlevnění jednoho litru plnotučného mléka o 12 centů znamená propad o 18 procent. Šéf Svazu mlékárenského průmyslu Michael Brandl mluví o převisu nabídky a problémech s exportem, které mimo jiné souvisejí se silným eurem.

Spolkový ministr zemědělství Horst Seehofer varuje před existenčními problémy pro malé a střední producenty mléka. Ministr část odpovědnosti za současný stav připsal Evropské komisi, která zvýšila kvóty na produkci mléka. Předseda Svazu zemědělců Gerd Sonnleitner obvinil diskontní řetězce, že nestydatě využívají svého postavení na trhu.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme