Evropské fórum o alkoholu a zdraví

21. duben 2008

Evropská unie je oblastí s nejvyšší spotřebou alkoholu na světě a alkoholismus má v Evropě závažné následky. Ročně zde má alkohol na svědomí téměř 200 000 životů.

V rámci úsilí o řešení této situace se v Bruselu minulý týden konalo Evropské fórum o alkoholu a zdraví. Toto fórum sdružuje na 40 podniků a nevládních organizací a jeho cílem je omezit alkoholismus mladistvých, zvýšit informovanost o účincích alkoholismu a vyvíjet tlak na odpovědný přístup k reklamě na alkoholické nápoje a k jejich prodeji. Na fóru vystoupila evropská komisařka pro zdraví Andoulla Vassiliou.

Minulý týden se konala také tisková konference, na které představil evropský ombudsman Nikiforos Diamandouros výroční zprávu za rok 2007. Evropský veřejný ochránce práv má za úkol prošetřovat stížnosti evropských občanů na evropské instituce a orgány. Ve své zprávě mimo jiné uvedl, že v loňském roce jeho úřad přijal o 17 % stížností více než v roce 2006, přičemž 28 % z celkového počtu 3211 tvoří stížnosti na nízkou transparentnost evropských institucí. Nejčastěji se týkají neochoty evropských institucí poskytovat informace a dokumenty.

Poslední událostí pořadu Informace z EU v týdnu od 14. do 18. dubna je Evropské jaderné shromáždění, na kterém hovořil také komisař pro energetiku Andris Piebalgs. Uvedl, že Evropská komise hledá způsob, jak zjednodušit investice do výstavby nových jaderných elektráren, protože má-li nahradit své stárnoucí atomové elektrárny, potřebuje k tomu značné investice. Řadě z těchto elektráren totiž skončí životnost do roku 2030.

Audiovizuální materiál tiskového střediska EU

Premiéru pořadu Informace z EU si poslechněte dnes ve 23.00. Připravila jej Kamila Drtilová.

autor: Kamila Drtilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.