Co přinesl Mezinárodní polární rok 2007/2008

22. září 2010

Antarktický oceán se ochlazuje, což může být příčinou změn v proudění vodních mas. Takový je první závěr expedice Polarstern, která právě skončila v oblasti Punta Arenas v Chile. Uvedl to server Alpha Galileo.

Expedice se pod vedením oceánografa Dr. Eberharda Fahrbacha zúčastnilo 58 výzkumníků z deseti zemí světa. Výzkumné práce byly prováděny od 6. února do 16. dubna 2008 - v období polárního léta.

Proudění, teplota koncentrace

Vědci se zaměřili na oceánské proudy, rozložení teplot, obsah solí a stopových prvků v antarktických vodách. "Chceme pochopit význam Jižního oceánu pro minulost, současnost a budoucnost klimatu," řekl vedoucí týmu Fahrbach.

Zatímco loňské antarktické léto patřilo k nejteplejším v historii, to letošní bylo naopak nezvykle chladné a rozloha ledovců dokonce dosáhla maxima. Výsledky výzkumu expedice by měly pomoci vysvětlit klimatické výkyvy v polárních oblastech.

Proč je tak významné železo?

Dalším z cílů expedice bylo měření koncentrace železa v oceánu. Železo je totiž esenciální stopový prvek a závisí na něm mimo jiné i růst řas. Protože řasy asimilují oxid uhličitý ze vzduchu, koncentrace železa ve vodě je důležitým parametrem pro diskusi o tom, jak velké množství oxidu uhličitého jsou vůbec oceány schopny odbourat.

Sledovat, sledovat, sledovat

Samotná výprava Polarstern ale nemůže odpovědět na otázky týkající se dlouhodobých změn oceánu. K tomuto účelu je nutná dlouhá časová řada pozorování. Tu by měl zajistit autonomní sledovací systém zakotvený na dně oceánu nebo plující na hladině, který by sbíral cenné informace po dobu několika let.

I takové měřící stanice už existují. Dvacet z nich Fahrbachova expedice obnovila a 18 nových přidala. Vznikla tak síť 65 plujících bodů, které mohou sbírat údaje i pod mořským ledem. Některé jsou aktivní už více než pět let. To je podle Fahrbacha jedinečná záznamová síť.

Součástí výpravy Polarstern byli i dva učitelé, kteří se samozřejmě také podíleli na výzkumu. Jejích cílem je tlumočit poznatky, zkušenosti a zážitky svým studentům a veřejnosti vůbec a vzbudit v lidech zájem o vědu a přírodu.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.