Stát zaplatí za právní služby ve sporu s Nomurou tři čtvrtě mld. korun

Za osmileté právní služby v arbitrážním sporu s Nomurou zaplatí Česká republika zhruba tři čtvrtě miliardy korun. V pořadu 20 minut Radiožurnálu to potvrdil ředitel mezinárodně právního odboru ministerstva financí Radek Šnábl, který má na starosti arbitráže českého státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Marián Vojtek

Dosud tajná smírčí dohoda o finančním narovnání mezi Českem a japonskou bankou Nomura bude podle Radka Šnábla zveřejněna do 15. června. "Fakticky ústní souhlas už mám. Teď k tomu pouze řešíme příslušné papíry. Už jsem v tomto týdnu zahájil vyjednávání se společností Nomura o odtajnění dohody o narovnání v tom rozsahu ekonomické kompenzace. To znamená, že v situaci, kdy bude známo kompletní ocenění a následně kompenzační hodnota, tak budeme připraveni sdělit nejen tato čísla, ale i celý proces. Ukážeme ten vzorec. A velmi rádi vysvětlíme každý krok včetně intervalu, jak jsme se k tomu dostali."

Šnábl potvrdil, že by stát měl Nomuře zaplatit maximálně 7 miliard korun. Původně přitom České republice hrozila žaloba o téměř sedmdesát miliard.

O sporu s ČSOB budou zástupci ministerstva financí jednat v květnu. "Ve Vídni se uskuteční úvodní konference, kde se bude dohadovat jízdní řád arbitráže. Někdy v půlce května tedy bude známo, jaký je přesný další postup ve věci arbitráže ČSOB versus Česká republika," řekl Radek Šnábl ve vysílání Radiožurnálu.

Tomáš Ouředník Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme