Nový způsob ukládání dat

22. září 2010

Vědci z Kalifornské univerzity navrhli nový způsob, jak dlouhodobě uchovávat velké objemy digitálních dat. Tento problém dosud není uspokojivě vyřešen. Nejde totiž jen o prostou zálohu, ke které bychom se uchylovali jen v případě nouze. Je třeba vyvinout spolehlivý systém, který ochrání data před poškozením a ztrátou, ale zároveň bude neustále snadno dostupný, prohledávatelný a jeho provoz přitom nebude neúměrně energeticky náročný.

Nová technologie dostala jméno Pergamum. To podle starořecké knihovny, ve které se informace ze snadno zranitelných papyrů přenášely na odolnější pergamen.

Pergamum spočívá v síti vzájemně propojených malých jednotek, z nichž každou tvoří obyčejný harddisk, mikroprocesor s nízkou spotřebou a paměťová karta. Každá jednotka funguje jako počítač běžící v úsporném režimu. Základní informace o uložených datech jsou k dispozici na paměťové kartě. Vlastní harddisk se aktivuje pouze ve chvíli, kdy uživatel skutečně potřebuje data na něm uložená.

Data jsou zálohována jak v rámci jednoho disku, tak na různých discích. Poškozené jednotky lze pohodlně vyměňovat, a pokud kapacita přestane stačit, přidají se další. A pokud v budoucnu harddisky ustoupí například holografické paměti, ani to nebude problém. Systém zůstane funkční, dokud bude zachován princip malých jednotek s nízkou spotřebou, které mezi sebou dokážou komunikovat.

autor: Ondřej Vrtiška
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka