Evropa se potýká s nedostatkem orgánů pro transplantace

Dárcovství a transplantace orgánů - to je jedno z hlavních témat dnešního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Poslanci budou schvalovat zprávu, která se zabývá nejen nedostatkem orgánů pro transplantace, ale i nelegálním obchodem s nimi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transplantace

Transplantace | Foto: IKEM

Problémem s nedostatkem orgánů pro transplantace se potýkají všechny evropské státy. Přestože například kvůli neopatrnosti řidičů, nebo lehkomyslnosti cyklistů jezdících bez přileb, by mohl být dostatek potenciálních dárců orgánů. Ledviny, plíce nebo i srdce často nenajdou včas svého příjemce.

Někteří poslanci proto navrhují zavést evropskou kartu dárce, která by mohla tento problém řešit. Také by měla zamezit nelegálnímu obchodu s lidskými orgány. Podle frakce evropských lidovců totiž hlavně Europol zanedbal svou funkci a nemonitoruje kupčení s nimi.

V parlamentu se také objevil návrh na zvýšení osvěty o dárcovství orgánů. Například zavedením bezplatných informačních telefonních linek v členských státech.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme