Německo předložilo plán boje proti zdražování základních potravin

Německo přišlo s plánem, jak dlouhodobě bojovat se stávajícími vysokými cenami potravin. Ty už v některých zemích vedly k násilným protestům, při kterých umírali lidé. Spolková ministryně rozvojové pomoci přišla s kontroverzním návrhem - zastavit dočasně výrobu biopaliv z obilovin a olejnin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biomasa

Biomasa | Foto: cs.wikipedia.org | Zdroj: ČTK

Právo na výživu má přednost před právem na mobilitu, argumentuje ministryně Heidemarie Wieczorek-Zeulová. "Jedním z logických závěrů krize je naléhavé vyhlášení moratoria na ta biopaliva, pro jejichž výrobu je zapotřebí obilovin a dalších potravin," uvedla ministryně.

Šéf Mezinárodního institutu pro výzkum potravinové politiky Joachim von Braun uvádí, že v loňském roce zvýšila výroba biopaliv cenu obilovin o 25 procent. Devítibodový německý plán mimo jiné požaduje vyšší investice do zemědělství nebo definitivní odstranění vývozních subvencí.

Indie, Vietnam a další země - s ohledem na zásobování vlastního obyvatelstva - zastavily nebo omezily vývoz některých klíčových plodin. Berlín na ně teď apeluje, aby ochranářská opatření zrušily.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme