Klukovské hračky pro malé opičáky

25. duben 2008

Podle zaběhnutého stereotypu si kluci raději hrají s autíčky, zatímco holčičky dávají přednost panenkám. Nová studie ukázala, že se to netýká jen lidských mláďat - samci opic totiž hračkám s kolečky projevovali mnohem větší náklonnost než plyšákům.

Kim Wallen a jeho kolegové z Národního centra pro výzkum primátů v Yerkesu sledovali hry mláďat makaků ve věku 1 až 4 let, opičích adolescentů a dospělých jedinců. Nabízeli jim hračky ze dvou kategorií. V první, "klukovské" kategorii byly hračky opatřené kolečky, jako například různé typy aut a náklaďáků. Druhou, "holčičí", kategorii tvořily plyšové hračky a hadrové panenky.

Videonahrávky ukázaly, že samci makaků tráví mnohem více času s autíčky, než s plyšáky. Samičky tak vybíravé nebyly a s hračkami z obou kategorií si hrály přibližně stejně dlouho. Autoři studie nechtějí výsledky svých experimentů přeceňovat a říkají, že preferenci hraček nemuselo ovlivnit jen to, do jaké kategorie spadají - svou roli mohla hrát i barva, velikost nebo větší pohyblivost hraček s kolečky. Současně ovšem na stránkách New Scientist upozorňují, že ke stejnému výsledku došli také vědci, kteří pozorovali hry opic kočkodanů. I jejich samečci dávali přednost "klučičím" typům hraček.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio