Nejstarší olejomalby na světě

22. září 2010

Hnutí Taliban, které dříve vládlo Afghánistánu, nechalo v roce 2001 zničit starověké sochy Buddhy. Zobrazování lidských bytostí totiž odporovalo představám Talibanu o pojetí islámu. Poničené Bamjánské údolí, součást Hedvábné stezky, se pak v roce 2003 dostalo na seznam světového dědictví UNESCO jako ohrožená památka. Nyní se pozornost vědců soustředila na jeskyně za sochami.

Přestože jeskyně také utrpěly při ničení soch, zachovaly se v nich vzácné malby z 5. až 9. století. Experimenty provedené na synchrotronu ESRF prokázaly, že nástěnné malby jsou ve skutečnosti nejstaršími olejomalbami. Dosud se přitom za období počátku této malířské techniky považovalo 15. století. Malby pocházející přibližně ze 7. století zobrazují sedícího Buddhu společně s palmovými listy a mytickými bytostmi.

Yoko Taniguchi s kolegy odebírá vzorky maleb

Kombinace technik (např. infračervené mikrospektroskopie nebo rentgenové mikrodifrakce) umožnila určit i složení barev. Jako základ pravděpodobně posloužily vysychající oleje z vlašských ořechů a máku. V dalších vrstvách se pak vyskytovaly pryskyřice a bílkoviny pocházející zřejmě z vajec. Malby obsahovaly ve velké míře olověnou bělobu a pryskyřice byla použita také na vrstvu podobnou laku. Mezinárodní tým vědců sestavený z několika světových organizací vedla Yoko Taniguchi. Výsledky výzkumu publikoval ve svém aktuálním čísle odborný časopis Journal of Analytical Atomic Spectrometry.

autor: Jiří Suchomel
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.