Ústavní soud jedná o sociální části vládní reformy

Plénum Ústavního soudu dnes rozhoduje o třetí, sociální části reformy veřejných financí. K nejdůležitějším sociálním změnám patří takzvaná třírychlostní rodičovská dovolená, úpravy přídavků na děti, nemocenského, podpory v nezaměstnanosti a porodného. Jednání je teď přerušené do 14 hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud se sochou spravedlnosti

Ústavní soud se sochou spravedlnosti | Foto: Jan Rosenauer

První, obecnou část vládní reformy, stačil Ústavní soud posoudit za jediný den, zdravotnickou problematiku jednou odročil, a pak ještě odložil své rozhodnutí na neurčito. Dnes se očekává, že sbor všech patnácti soudců vyhlásí, jak rozhodl o tomto třetím dílu rozděleného návrhu poslanců ČSSD na zrušení reformního zákona.

Mluvčí soudu Michal Spáčil vysvětlil, proč Ústavní soud rozdělil projednávání na tři tématické části, což ještě nikdy před tím neudělal: "Z původního návrhu vyčlenil Ústavní soud kvůli rychlejšímu jednání část, týkající se zdravotnictví. V té je zatím jednání odročeno na neurčito. Dál vyčlenil k samostatnému projednání část, zahrnující sociální zabezpečení. V původním návrhu tak zůstaly zejména daně a v této části už Ústavní soud rozhodl v lednu letošního roku."

Opozice vyčkává a dál reformu kritizuje

Navrhovatelům - opozičním poslancům z řad ČSSD a KSČM - zatím soudci za pravdu nedali. Zástupce navrhovatelů, sociální demokrat Michal Hašek v tom nevidí problém: "Mě to nezneklidňuje, počítá se finále. Já jsem považoval za úspěch z hlediska průběhu, že sem museli přijít premiér a ministr zdravotnictví a museli se soudu zpovídat z toho, co přinesli občanům České republiky v tom takzvaném reformním batohu. Počkejme si na výsledné nálezy ve všech třech oblastech, podívejme se, jakým kvórem Ústavní soud rozhoduje, jestli to prochází nebo neprochází o jeden hlas. Co je obsahem vyjádření těch soudců, kteří jsou v menšině, ale ta menšina fakticky v případě jiného zákona tady byla skutečně jen o jeden hlas. Mě jde o výsledek a tím je pro mě, aby reformy, které vláda dělá, byly sociálně únosné."

Koalice: Reforma je v souladu s Ústavou

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas z ODS nepochybuje o tom, že reforma není v rozporu s Ústavou. Opozice podle něj u Ústavního soudu hlavně řeší svůj vlastní neúspěch při hlasování o reformě v parlamentu: "Bohužel v České republice se vyvinul parlamentní systém, založený na existenci skryté třetí komory. Když někdo neuspěje u obou komor parlamentu, tak se odvolává k Ústavnímu soudu. Bez ohledu na to, zda má vážné důvody domnívat se, že byla porušena Ústava. My to také výjimečně používáme u typu zákoníku práce - a tam se ukázalo, že Ústava porušena byla. Ale dělat z toho standardní proces - když nezastavím nějaký zákon, tak se automaticky odvolávat k Ústavnímu soudu - je špatně."

I podle šéfa legislativní rady vlády Cyrila Svobody reforma v rozporu s Ústavou není: "Ani Ústavní soud nemá jistotu, že by šlo o porušení Ústavy. Dokonce to vnímám tak, že Ústavní soud nerozhodl ani ty poplatky u lékaře jenom proto, že očekává, že mezitím parlament nějakou změnu provede, což mu umožní řízení zastavit a oddechnout si. Jsem čím dál víc přesvědčený, že to, co bylo připraveno a schváleno, bylo v souladu s Ústavou."

Ivan Holas, Veronika Malá, Pavel Otto, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme