Zimní turisté stresují tetřevy

28. duben 2008

Zimní turisté zvyšují míru stresu u tetřevů hlušců (Tetrao urogallus), který snižuje kondici ptáků a také může ovlivnit úspěšnost jejich hnízdění.

Výzkum vedený ekology ze Švýcarska, Německa a Rakouska byl publikován v časopise Journal of Applied Ecology. Výzkumníci upozorňují, že do lesů, kde ještě přežívají populace tetřevů hlušců, by měl být turistům vstup zcela zakázán.

Tetřev hlušec je největší divoký kur Evropy. Podobně jako několik jeho příbuzných z čeledi kurovitých, třeba tetřívků či jeřábků, je citlivý na vyrušení lidmi. V České republice, podobně jako v celé střední Evropě, jde o rychle ubývající druh. Dnes žije na celém území naší republiky méně než 200 kusů a rozmnožují se pouze v rozlehlých lesích Šumavy.

O stresu svědčí stresové hormony

Prokázat míru stresu u tetřevů ze studijní oblasti německého Černého lesa bylo velmi obtížné. Výzkumníci studovali trus tetřevů před a po zahájení zimní turistické sezóny na více místech v Černém lese. Důležité bylo, že některá místa nebyla ani v turistické sezoně vůbec navštěvována turisty a některá naopak ano. Vědci při výzkumu použili novou techniku, díky které z trusu stanovili hladiny kortikosteriodů - stresových hormonů. Hladiny metabolických produktů hormonů byly signifikantně vyšší u tetřevů z turisticky silně navštěvovaných oblastí.

Dr. Lukas Jenni ze Švýcarské ornitologické společnosti, jeden z autorů studie, řekl: "Turismus ovlivňuje jak využití prostředí, tak hladinu stresových hormonů u tetřevů. Oba tyto faktory pak mohou negativně ovlivňovat jejich tělesnou kondici a rozmnožování. Z těchto důvodů doporučujeme správcům lesů s tetřevy omezit turismus v těchto lokalitách na minimum."

Jak je na tom Česká republika?

Bělokur - ilustrační foto

Například v České republice ubývá tetřevů již od 40. let a od 90. let je situace kritická. Stále populárnější využívání sněžnic, díky kterým turisté navštěvují i dříve nedostupné oblasti, může podlomit životaschopnost posledních kusů tetřevů. Jejich zimní jídelníček je velmi fádní - spokojí se s jehličím smrků, které je ale velmi chudé na živiny. Samci přitom váží až pět kilo.

Každá zbytečná ztráta energie, způsobená například vyrušením turisty, může být pro tetřevy nebezpečná. Při výzkumu blízce příbuzných bělokurů bylo totiž prokázáno, že tělesná kondice na konci zimy určuje jejich reprodukční úspěšnost. Dopřejme tedy tetřevům trochu klidu alespoň v těch nejzapadlejších horských lesích.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo.

autor: Václav Beran
Spustit audio