Europoslanci otevřeli cestu k vybudování navigačního systému Galileo

Evropský parlament dal zelenou satelitnímu navigačnímu systému Galileo. Poslanci schválili zprávu o zahájení zaváděcí fáze projektu. Pro se vyslovila drtivá většina europoslanců. Padla ale i slova o přílišné nákladnosti a zbytečnosti celého systému.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Galileo představuje alternativu GPS

Galileo představuje alternativu GPS | Foto: ESA

607 pro a jen 36 proti - takovým poměrem otevřeli europoslanci cestu k vybudování civilního satelitního navigačního systému Galileo. Bude ho tvořit celkem 27 družic plus 3 záložní satelity. Jeden už je na oběžné dráze. Druhý, který bude jakýmsi mozkem systému, vynese raketa Sojuz z kosmodromu Bajkonur do vesmíru tuto neděli. Uvedení systému do provozu bude do roku 2013 stát skoro 3 a půl miliardy eur z unijního rozpočtu.

Někteří poslanci ovšem poukazovali na to, že při existenci amerického systému GPS, ruského Glonasu a vytvářeného čínského systému je budování evropského Galilea zbytečné. "Neměli bychom utrácet těžce vydělané peníze daňových poplatníků za čtvrtý satelitní systém, který nebude mít oproti ostatním výrazné výhody," řekl poslanec za britské konzervativce Syed Kamall.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme