Skládanka pro dokonalou optiku

23. duben 2008

Mikročočky s dokonalými optickými vlastnostmi nebo speciální zrcadla, která budou odrážet pouze jednu konkrétní vlnovou délku světla. Takové aplikace by měla umožnit technologie vyvinutá na Purdueově univerzitě.

Tým chemiků pod vedením You-Yeon Wona vyřešil originálním způsobem otázku uspořádání nepatrných částeček materiálu do organizované sítě, která má sloužit jako základ krystalu s danými optickými vlastnostmi. Částečky materiálu plavou na hladině kapaliny, ve které je ponořena křemíková destička. Její povrch pokrývají pravidelně rozmístěné otvory. Jakmile se destička vynoří na hladinu, částečky materiálu "zapadnou" do křemíkové podložky podobně jako korálky do dřevěné destičky ve známé dětské hře. Vzniká organizovaná vrstva, která je základem pozdějšího krystalu.

Zatím se chemikům podařilo vytvořit právě jen tuto v podstatě dvojrozměrnou strukturu. Výrobu hmotnějšího materiálu však podle publikované zprávy pravděpodobně zvládnou v dohledné době.

Jednoduchý a levný princip nicméně musí překonávat mnohá fyzikální omezení. Zejména jde o Brownův pohyb, který ovlivňuje částečky materiálu plovoucí na hladině kapaliny. Navíc má tato metoda mnoho konkurentů, založených například na principu litografie počítačových čipů.

Materiály s přesně definovanými optickými vlastnostmi se v současnosti uplatňují také v oblasti elektronické komunikace. Průmysl má zájem o kvalitnější optické kabely. Při jejich výrobě by se mohla nová metoda chemiků z Purdueovy univerzity v budoucnu uplatnit.

autor: Luboš Veverka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka