Počítač simuluje zánik prakontinentu Gondwana

22. září 2010

Počítačový model vyvinutý na Londýnské univerzitě nám napověděl, jak přesně se rozpadla Gondwana - jeden z největších kontinentů, jaké kdy Země poznala.

Gondwana existovala před 500 až 180 miliony let. Tvořily ji dnešní Antarktida, Jižní Amerika, Afrika, Madagaskar, Austrálie, Nový Zéland, Nová Guinea, Arabský poloostrov a přední Indie.

Dosud existují dvě teorie o rozpadu Gondwany. První říká, že se kontinent rozpadl na mnoho menších pevnin. Podle druhé teorie se rozdělil pouze na několik velkých dceřiných kontinentů.

Analýzou magnetických a gravitačních anomálií v oblasti dnešního Mosambiku a pobřeží Antarktidy britští vědci podpořili druhou ze zmíněných teorií. Podle jejich výsledků se Gondwana rozdělila před 183 miliony let na pouhé dvě části - východní a západní. Teprve o 30 milionů let později se tyto části začaly rozpadat na kontinenty, které známe dnes. Tento proces pokračuje dosud: Afrika se podél Velkého riftového údolí rozděluje a v budoucnu z ní vzniknou dvě samostatné pevniny.

Podrobná studie o rozpadu Gondwany vychází tento měsíc v časopise Geophysical Journal International.

autor: Ondřej Vrtiška
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.