Pražští umělci protestovali před magistrátem proti kulturní politice města

Nespokojení pražští umělci se sešli na Mariánském náměstí před budovou magistrátu. Happeningem vrcholí petiční akce Za Prahu kulturní, která má upozornit na problematickou grantovou politiku města. Signatáři petice požadují mimo jiné oddělení neziskového sektoru od podnikání v kultuře a volají také po odvolání radního pro kulturu Milana Richtera a předsedy kulturního výboru zastupitelstva Ondřeje Pechy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace umělců před pražským magistrátem

Demonstrace umělců před pražským magistrátem | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Akci svolali organizátoři v den jednání pražského zastupitelstva. Na Mariánském náměstí se v půl deváté sešlo asi 500 lidí. Řada z nich nesla transparenty s nápisy jako Porucha je na vašem magistrátu, Kultura není showbyznys nebo Dnes vyprodáno, od zítřka nehrajeme.

Jeden z organizátorů akce, ředitel divadla Archa Ondřej Hrab, Radiožurnálu vysvětlil, že signatáři požadují změnu v kulturní politice Prahy, kterou nastavil právě radní Richter. "Chceme jasně naznačit zastupitelům, kteří budou přicházet na zastupitelstvo, že o naší petici musí jednat, protože je to vlastně podání občanů," uvedl Hrab.

Petice, kterou již podpořilo přes 13.000 lidí, se především opírá o fakt, že hlavní město je ze zákona povinno pečovat o kulturní rozvoj svých občanů. V tomto směru upozorňuje, že plošné dotace na vstupenku, které se vztahují i na komerční kulturní aktivity, zásadně krátily podporu neziskových subjektů. To podle signatářů ohrožuje existenci řady divadel, festivalů i galerií.

Radní Milan Richter (ODS) iniciativu označil za nátlakovou skupinu, které jde jen o peníze. Podle něj není standardní, aby Praha měla 98 divadel. "Město do těchto divadel dává ročně 430 milionů korun, ale bohužel tyto peníze dostává jen 18 divadel, 80 divadel nedostává ani korunu. Ti, kdo se bouří, nejsou ti co, dostávají nulu, ale bouří se jenom ti, kteří dostávají ročně 430 milionů korun," řekl Radiožurnálu Richter. Již před časem uvedl, že magistrát systém měnit nechce.

Na shromáždění se ale objevily i transparenty podporující magistrát. Na petici Za Prahu kulturní totiž zareagovala také divadla, která jsou označována jako komerční. Jejich členové přišli na demonstraci nabízet opačný názor na systém kulturních grantů, který považují ve srovnání s předešlými lety za spravedlivější. Na zaplněném prostranství připravili stoly s chlebem a vínem a nápisem Pojďme jednat.

Spolumajitel Ta Fantastiky Petr Kratochvíl už dříve Radiožurnálu řekl, že dnešní shromáždění chápe jako odvetu za to, že jeho divadlo dostalo z veřejných financí dotaci na vstupenku, a to pět milionů korun na tři roky. "Musím říct, že bych tam nikdy nešel, nikdy bych nevyvolal Mariánské náměstí, ale tím, že tam jde druhá strana protestovat proti nám, tak chceme ukázat, že nejsou jednotní, že tady existuje ještě jiná skupina, která s nimi nesouhlasí," uvedl Kratochvíl.

Po skončení protestu několik desítek zástupců obou stran přišlo své transparenty ukázat až do jednacího sálu zasedání zastupitelstva. Jeho členové pak jednomyslně 63 hlasy přijali rozhodnutí, že petici Za Prahu kulturní projednají.

Martin Hromádka, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme