Ropákem roku 2007 je Jiří Hodač, Zelenou perlu získal Václav Klaus

Novým Ropákem - za rok 2007 - je náměstek ministra dopravy Jiří Hodač. Údajně vyhrožoval občanským sdružením žalobami za škody, které měly způsobit tím, že se pokoušely mluvit do rozhodování o silnicích a dálnicích. Ropáka uděluje ekologická organizace Děti Země za nejhorší ekologický počin minulého roku. Za největší antiekologický výrok dává ocenění Zelená perla. Tu získal za své loňské výroky o životním prostředí prezident Václav Klaus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Hodač - náměstek ministra dopravy

Jiří Hodač - náměstek ministra dopravy | Zdroj: ČTK

Zelenou perlu přinesl prezidentu Klausovi výrok z rozhovoru pro Hospodářské noviny: "Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci."

Jiří Hodač dostal Ropáka - kromě údajného vyhrožování občanským sdružením - také za to, že se podle ekologů kvůli němu stále připravuje stavba některých silnic a dálnic, které jsou z jejich hlediska sporné, třeba silničního okruhu R1 kolem Prahy přes Suchdol. Jiří Hodač Radiožurnálu řekl, že ho cena nemrzí, že jeho úkolem je zájem veřejnosti:

"Pokavad to má být ocenění práce ministerstva dopravy, tak jsem spokojen. Protože je vidět, že se snažíme co nejrychleji dostavět dálniční síť v České republice a to za respektování veškerých přísných ekologických norem a především přání většiny občanů této republiky. Vycházíme z jejich požadavků a jejich rozhodnutí - kudy a jaká dálnice má vést."

Jak daleko od Ropáka byl ministr životního prostředí Martin Bursík, řekl Miroslav Patrik z Dětí země: "Pan Bursík byl nominován za podporu větrných elektráren a biopaliv, ale subkomise ho do finále neposlala."

Ropákovi ušla lyžařka Kateřina Neumannová za kontroverzní dovoz sněhu z chráněného území na Jizerce do běžeckého areálu v libereckém Vesci. Kritiku si vysloužila také za nápad uspořádat lyžařské běžecké závody na jeden kilometr Pražská lyže na pražském Hradčanském náměstí, kam museli organizátoři loni v prosinci navézt sníh až ze Šumavy. Neumannová získala dokonce 40 nominací, což bylo za poslední dobu vůbec nejvíc.

Vyvázl také pražský primátor Pavel Bém, kterého nominovali za prosazování mrakodrapů na pankrácké pláni.

Ředitel Hnutí Duha odmítl politickou motivaci při udělování Ropáka

Mezi kandidáty na Ropáka byli kromě pražského primátora Pavla Béma a Jiřího Hodače ještě další představitelé ODS, mimo jiné středočeský hejtman Petr Bendl. Objevily se proto spekulace, že nominace na Ropáky je motivovaná i politicky. To ale pro Radiožurnál razantně odmítl ředitel Hnutí Duha Petr Machálek:

"Když jsem se rozhodoval komu udělit Ropáka a komu udělit Zelenou perlu, tak jsem politicky motivován rozhodně nebyl. Díval jsem se pouze na ty věci, za které jsou dotyční nominovaní."

Lenka Jansová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme